SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Orpo ja Purra ajavat työmarkkinoita kohti konfliktia

7.12.2023

Hallitukselta olisi viisautta tarttua SDP:n avaukseen ja alkaa neuvottelemaan niin sanottua kättä päälle -sopimusta, jossa valtio luo kannusteita molemmille työmarkkinoiden osapuolille, sanoo Niina Malm.

Suomi on maa, jonka kansainvälinen menestys on aina perustunut keskinäiseen luottamukseen ja sopimisen kulttuuriin. Siksi on äärimmäisen huolestuttavaa seurata, millä voimalla Orpon ja Purran hallitus murentaa sitä luottamuksen peruskiveä, jolle suomalainen yhteiskunta, talous- ja työelämä rakentuu.

– Hallituksen toiminnan seuraaminen on kuin katsoisi hidastuskuvaa junaonnettomuudesta. Orpo ja Purra ajavat tietoisesti työmarkkinoita kohti kriisejä ja konflikteja, vaikka ne voitaisiin välttää, Niina Malm sanoo.

Kipeimmin kansalaisten oikeustajua vastaan sotivat sosiaaliturvaleikkausten ja suurituloisten veronhelpotusten yhdistelmä. Näiden lisäksi hallitus on politiikallaan ajamassa suomalaiset työmarkkinat avoimeen konfliktiin.

Hallituksen tavoitteena on heikentää tavallisten, työssäkäyvien ihmisten oikeuksia. Hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat suoraan työnantajapuolen tavoitepapereista, eikä tätä edes yritetä kiistää. On päivänselvää, että näin epätasapainoinen ohjelma aiheuttaa vastareaktioita.

– Pääministeri Orpo, teitä on varoitettu useaan otteeseen politiikkanne seurauksista. Nyt viimein olisi viisautta tarttua SDP:n Lindtmanin avaukseen ja alkaa neuvottelemaan niin sanottua kättä päälle -sopimusta, jossa valtio luo kannusteita molemmille työmarkkinoiden osapuolille, Malm kehottaa.

Hallituksen ehdottomuus ja neuvottelemisesta kieltäytyminen ajaa koko maata tilanteeseen, jossa on jäljellä vain huonoja vaihtoehtoja. Suunta on vielä mahdollista kääntää, jos vain poliittista tahtoa löytyy.

– Vetoan teihin, että toimisitte tässä tilanteessa Suomen kannalta viisaasti: avatkaa aidot ja todelliset kolmikantaiset neuvottelut, joissa etsitään kaikkien suomalaisten kannalta parasta ratkaisua. Niissä neuvotteluissa ei neuvotteluiden voittajia ja häviäjiä ole ennakolta päätetty, Malm sanoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa