SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Kuinka kokoomuksella on vielä pokkaa kutsua itseään tiedepuolueeksi

10.2.2024

Kokoomus on profiloitunut tietoon ja tieteeseen pohjaavana puolueena. Tämä hallituskausi on kuitenkin näyttänyt Kokoomuksen todelliset värit. Viimeksi kyselytunnilla Ministeri Satonen totesi, että esimerkiksi paikallisella sopimisella ”on ihan varmasti vaikutuksia, jos uudistus saadaan eteenpäin”. Tälle ei kuitenkaan ole mitään todisteita. Työttömyysturvan leikkauksia lukuun ottamatta hallituksen toimille ei edes VM ole pystynyt arvioimaan työllisyysvaikutuksia.

– Purran arkijärki näyttää tarttuneen myös kokoomukseen. Mututuntumalla mennään ja uskotaan, että hyvin tässä käy, kertoo SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

 Kokoomus puskee kuin härkä eteenpäin ideologisia uudistuksiaan, välittämättä kansainvälisistä sitoumuksista saatika asiantuntijoiden varoituksista.

– Kiire on mennyt hyvän valmistelun edelle. Talouspolitiikan arviointineuvostokin kritisoi hallitusta siitä, että työllisyyspolitiikka ei ole tasapainossa ja arviot vaikutuksista ovat hyvin epävarmoja. Oikeuskanslerilta tuli vakavat moitteet, että yhteisvaikutuksia ei ollut edes arvioitu kunnolla ja esitykset oli valmisteltu liian kiireellä vastoin hyvää lainvalmistelutapaa, sanoo Malm.

Tärkein hallituksen politiikan seuraus tähän asti on, että pienituloiset ovat köyhtyneet ja työmarkkinat ovat sekaisin.

– Hallituksen fokus on kahdessa asiassa: Menoja leikataan ja leikkauksilla kohennetaan työllisyyttä. Kuten arviointineuvosto ja monet muut ovat nostaneet esiin, leikkaukset eivät yksinään toimi tämänhetkiseen työttömyyteen lyhyellä tähtäimellä ja tässä suhdannetilanteessa. Hallitus vie Suomea väärään suuntaan, linjaa Malm vakavana.

Hallitus on tullut karisten alas Marinin vaalikauden huippulukemista työllisyyden saralla. Tälle vuodelle tavoitellaan 60 000 uutta työllistä. Nyt helmikuussa tilanne on -20 000 työllistä. Tämä johtuu hallituksen toimettomuudesta. SDP olisi valmis laittamaan esimerkiksi rakennusalan hätäpaketin liikkeelle pikimmiten.

– Lisäksi työmarkkinoiden tilanne olisi syytä saada rauhoitettua. Tähän toivoisin, että hallitus voisi vielä harkita ulkopuolisen sovittelijan asettamista. Antti Lindtmanin ehdotus Sixten Korkmanin nostamisesta tähän rooliin olisi erittäin kannatettava asia. Miksi kokoomus ei halua sanoa järjelle kyllä? Malm päättää kysyen. 

Jaa sosiaalisessa mediassa