SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Hallituksen leikkaus sote-järjestöiltä on järjenvastainen

17.4.2024

SOSTEn mukaan Orpon hallitus leikkaa sote-järjestöiltä 130 miljoonaa euroa tulevien vuosien aikana. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm ihmettelee, eikö hallitus ymmärrä ollenkaan, kuinka tuottavasta menoerästä se on leikkaamassa.

– Tunnettu ”sivistyspuolue Kokoomus” leikkaa koulutuksesta, ja nyt myös aiemmin tunnettu ”talouspuolue Kokoomus” leikkaa sote-järjestöjen rahoituksesta, joka tutkitusti on tehokasta ja tuottavaa. Aikaisemmalla 384 miljoonan euron avustuksella on saatu aikaan valtavasti palveluita ja toimintaa, joka on vähentänyt julkisten palveluiden kuormitusta, ihmettelee Malm.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkitys on siinä, että pienellä rahoituksella saadaan valtava vaikutus, koska iso osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin. Noin puoli miljoonaa suomalaista on mukana sote-järjestöjen vapaaehtoistyössä, joka vastaa noin 20 000 henkilötyövuoden panosta.

Malmilla on omakohtaista kokemusta järjestöjen tarjoamasta tuesta.

– Jokainen, joka on ikinä sairastunut vaikkapa syöpään, tietää kuinka tärkeää työtä esimerkiksi syöpäjärjestöt tekevät. Järjestöt tarjoavat palveluita siellä, mihin julkinen koneisto ei tarpeeksi ripeästi pääse. Palvelut ja neuvonta vastaavat nopeasti yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja antavat apua arjen haasteisiin. Tämäkin leikkaus kohdistuu suoraan yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin: lapsiin, nuoriin, pitkäaikaissairaisiin, vanhuksiin. Mietin kaikkia niitä lapsia ja nuoria, jotka vaikkapa tapaavat ensimmäisen samaa sairautta sairastavan lapsen järjestöjen toiminnassa ja niitä aikuisia, joiden arkea ja jaksamista järjestöt jatkuvasti tukevat. Sairastuneelle vertaistuen merkitys on aivan sanoin kuvaamaton – valitettavasti hallitus ei sitä ymmärrä, lataa Malm.

Hyvinvointialueet ja kunnat eivät pysty korvaamaan järjestöjen matalan kynnyksen tukea ja ennaltaehkäisevää työtä varsinkaan, kun hallitus kiirehtii leikkauksia voimaan aiempaa nopeammin.

– Järjestöille ei anneta oikeastaan ollenkaan aikaa sopeutua ja järjestöjen oman arvion mukaan jälki tulee olemaan hurjaa. Hallituksen tulisi ymmärtää, että ei palveluntarve tule mihinkään katoamaan. Päin vastoin, se joko näkyy pahoinvointina tai valtavana paineena julkisella puolella. Hallitus ei tule päätöksellään saavuttamaan yli sadan miljoonan euron säästöä – ei mitenkään, päättää Malm.

Jaa sosiaalisessa mediassa