SDP:n Timo Harakan kirjallinen kysymys: Houkutteleeko Suomi Yhdysvalloista pakenevia huippututkijoita?

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kysyy, onko Suomen hallitus kilpailemassa yhdysvaltalaisista huippututkijoista, jotka pakenevat presidentti Trumpin painostusta ja vapaan tutkimuksen sensuuria.
“Kyselyssä peräti 75 prosenttia amerikkalaistutkijoista etsii Euroopasta ja muualta maailmasta yliopistoja, joissa tutkimusta voi tehdä vapaasti ja ilman pelkoa. Euroopan maista Britannia, Ranska, Espanja, Saksa ja myös Ruotsi tarjoavat jo houkuttelevia ohjelmia yhdysvaltalaisille tutkijoille. Entä Suomi?” Timo Harakka haastaa.
“Tuoreet kokemukset todistavat, että jahka professuureja vain saadaan hakuun, Suomeen saadaan hyvinkin korkeatasoisia hakemuksia. Ainutkertainen tilanne pitäisi hyödyntää määrätietoisella akateemisen maahanmuuton ohjelmalla ja siihen osoitetulla määrärahalla”, Harakka kannustaa.
Akateemisen maahanmuuton ohjelma tarpeen
Tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Timo Harakka tiedustelee, aikooko hallitus tässä tilanteessa peruuttaa kehysriihessä päättämänsä lyhytnäköiset leikkaukset yliopistojen pysyvään perusrahoitukseen. Päätetty kertaluontoinen panostus ei mitenkään korvaa usean vuoden vakaata näkymää, joka houkuttelisi sekä Yhdysvalloista tulevia että Yhdysvaltojen sijaan Suomeen suuntaavia osaajia.
“Erityisen tärkeää akateeminen maahanmuutto on kärkiteknologia-aloille, joissa Suomella on jo nyt globaalisti vahva asema sekä tutkimuksessa että startup-kentässä. Suurteholaskenta mukaan lukien tekoäly, kvanttiteknologia, 5G/6G, satelliitit ja fotoniikka ovat alueita, joissa Suomi voi olla maailman johtava maa”, tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja, AI Finland Advisory Boardin ja IQM Quantum Councilin jäsen Timo Harakka summaa.