SDP:n Pia Viitanen: Hallitus jatkaa rallatellen velkarallia tarjoillessaan rikkaille ja varakkaille veroalen

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) ihmettelee, mistä hallitus löysi rahaa rikkaiden ja varakkaimpien veronkevennyksiin.
– Ihmettelen, mistä hallitus nyt yhtäkkiä taikoikin lisää rahaa rikkaiden ja varakkaimpien veroaleen, kun tähän asti rahaa ei pitänyt olla missään. Mistä rahat taiottiin, kun juuri hetki sitten hallitus oli ilmoittanut tekevänsä lisäleikkauksia mm. lastensuojeluun ja vanhusten kotihoitoon, kysyi Viitanen vappupuheissaan Kangasalla ja Mänttä-Vilppulassa.
Viitanen arvelee veronkevennysten lisäävän hallituksen velanottoa:
– Näyttääkin pahasti siltä, että kun rikkaiden eduista on kysymys, on hallitus valmis rallatellen jatkamaan velkarallia.
Puheessaan Viitanen avasi myös hallituksen veronkevennysten luonnetta.
– Orpon-Purran hallituksen toimesta tavallisen suomalaisen verotus on kiristetty kovimmilleen 10 vuoteen, joten olisi luullut, että nyt, kun veronkevennyksiä tehdään, niin vihdoin olisi tavallisen suomalaisen, opettajan, hoitajan, palkansaajan ja pienen yrittäjän vuoro. Mutta toisin kävi. Tavallisille suomalaisille jää vain muruja, ja suuria voittajia ovat suurituloisimmat ja varakkaimmat.
– Yli 100 000 tienaaville on tiedossa tuhansien eurojen uudet jättiveronalennukset. Ministerin tulotasolla se tietää 5000 euroa vuodessa, kun taas järjestäytyneellä opettajalla verot laskevat noin 5 euroa kuussa. Pienituloisen palkansaajan veronkevennyksen ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto syö kokonaan. Ja vielä: jos työllisyysrahaston tuore arvio työttömyysvakuutusmaksujen korotuspaineesta toteutuu, saattaa ”veroale” monella pieni- ja keskituloisella päätyä jopa nollaan tai miinukseen.
Viitanen nosti esiin myös yhteisöveroon tehtävät kevennykset.
– Hallitus löysi rahaa myös yhteisöveron alentamiseen. Rahaa tähän löytyi, vaikka yhteisöveromme on jo nyt kansainvälisesti kilpailukykyinen ja yhteisöveron alentamisen kasvuvaikutukset ovat tutkimustiedon perusteella vähäisiä. Kokemusten mukaan tiedetään, että suurin osa kevennyksestä menee olemassa olevien yhtiöiden osinkojen lisäämiseen, ei kasvun luomiseen.
Viitanen arvosteli myös hallituksen lisäleikkauksia mm. vanhustenhoivaan.
– Hallitus aikoo leikata ikäihmisten kotihoidosta ja korvata sitä teknologialla. Tämä 16 miljoonan leikkaus tarkoittaa yli 700 000 kotikäyntiä vähemmän vuodessa. Tämä on väärin ja käsittämätöntä. Ei digilaite huolehdi, että lääkkeet syödään, ei laite anna ruokaa, ei pese, rasvaa ihoa ja jalkoja, tai auta vessaan.
– Nyt herätys. Digilaite ei korvaa toisen ihmisen hoivaa ja läsnäoloa. Nyt tarvitaan iso käännös suunnassa. On kohtuutonta ja väärin käydä kaikkein hauraimpien kimppuun. Tässä maassa täytyy olla varaa siihen, että meidän rakkaat ikäihmisemme saavat tarvitsemansa hoivan ja turvan.
– Säästöt sosiaali- ja terveyspalveluihin lyövät korville myös hoito- ja hoivatyön ammattilaisia, jotka antavat oman tärkeän työpanoksensa hyvinvointimme eteen. Tätä työtä täytyy arvostaa, ei heikentää alan resursseja ja työolosuhteita.
Myös hallituksen leikkaukset kuntiin, koulutukseen ja järjestöille nousivat esille.
– Vaikka rikkaiden veroalen suhteen hallituksen uusi normaali onkin: ”rahaa on”, niin ei sitä kuitenkaan ihan kaikkialle piisannut. Riihessä tehtiin leikkauksia mm. kuntien valtionosuuksiin, jotka tarkoittavat tosiasiassa leikkauksia mm. varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, sekä veronkorotuspaineita kuntiin.
– Leikkauslistalle päätyi myös suoria leikkauksia koulutukseen, tällä kertaa isketään korkeakoulujen perusrahoitukseen, mittaluokaltaan 800 henkilötyövuotta. Selvää on, että tämä haittaa merkittävästi korkeakoulujen toimintaa.
– Lisää päätettiin leikata myös järjestöiltä, joille jo aiemmin tehdyt leikkaukset ovat olleet kohtuuttomia. Järjestökentällä tehdään arvokasta työtä, jolla vähennetään julkisten palvelujen kontolle kaatuvia kustannuksia ja ennaltaehkäistään ongelmia. Siksi järjestöiltä säästäminen tulee kalliiksi.
Viitanen listasi puheessaan myös esityksiä kasvutoimiksi.
– Veroratkaisuissa pitäisi olla tavallisten suomalaisten vuoro. Ostovoimaa olisi tullut tukea keventämällä vahvemmin pieni- ja keskituloisten verotusta – vuorineuvokset olisivat voineet odottaa.
– Tarvitaan pienten yritysten tukemista. Olemme esittäneet mm. arvonlisävelvollisuuden alarajan nostoa pieniä yrityksiä tukemaan.
– Myös hoiva- ja hoitotyön, sekä kotitalousavun korkeampaa kotitalousvähennyskelpoisuutta olisi tullut jatkaa. Tällä on voitu tukea sekä ikäihmisten mahdollisuutta asua kotona, että naisvaltaisten alojen työllisyyttä. Mutta valitettavasti tähänkin iski leikkaus.
– Hyvä kasvutoimi olisi myös kotitalousvähennyksen ulottaminen asunto-osakeyhtiöiden – kerros- ja rivitalojen – remontteihin omakotitalojen remonttien tavoin. Näin voitaisiin tukea alan työllisyyttä ja samaan aikaan mahdollisuuksia kotien peruskorjauksiin.
– Uutta kasvua ja työtä syntyy myös panostamalla luovaan talouteen ja kulttuuriin. Niiden avulla vahvistamme myös kansakunnan henkistä huoltovarmuutta, joka tänä päivänä on varsin tärkeää. Valitettavasti nyt alan työpaikkoja menetetään hallituksen aiempien leikkausten ja veronkorotusten myötä. Näin hallitus on omilla toimillaan laittanut jarrua kasvuun.
– Kasvua tuo panostaminen koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja kehitykseen, sekä vihreän siirtymän investointien tukeminen. Ympäristöystävällisyys on kilpailuetu ja sen kautta syntyy uusia työpaikkoja. Ympäristö ja työ – kättä lyö.
Viitanen päätti puheen oikeudenmukaisuuden teemaan:
– Kaiken voi tehdä reilummin. Tämä oli myös suomalaisten viesti alue- ja kuntavaaleissa. Hallituksen on nähtävä ja tunnustettava, että vaaleissa kansalaisten sanoma oli: Nyt mennään väärään suuntaan. Vaalien tulos antoi voimaa, ja päättäjämme kunnissa ja alueilla tulevat tekemään työtä oikeudenmukaisuuden puolesta.
Lisätietoja: Pia Viitanen, p. 050 511 3039