SDP:n Nasima Razmyar: Kokoomuksen ilmastolinja on sekaisin

11.5.2024

Kokoomus ei itsekään usko omiin ilmastolupauksiinsa, kritisoi SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar.

– Ennen eduskuntavaaleja pääministeri Petteri Orpo lupasi, että kokoomus ei lähde hallitukseen, joka pakittaa ilmastotoimissa.  Vaalien jälkeen kokoomusvetoinen hallitus on kuitenkin kunnostautunut vain ilmastotoimista ja luonnonsuojelusta leikkaamisessa sekä ollut torppaamassa EU-tasolla lainsäädäntöä, jolla olisi parannettu ympäristön tilaa koko Euroopassa. Nyt eurovaalien lähestyessä kokoomus pyrkii jälleen esiintymään ilmaston ja luonnon puolestapuhujana. Kuka tähän enää uskoo, kysyy Nasima Razmyar.

Razmyar huomauttaa, että samaan aikaan kun kokoomus puhuu EU-vaaliohjelmassaan kauniisti ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämisen puolesta, se on valmis tekemään Euroopan parlamentissa yhteistyötä ilmastotoimia jarruttavan laitaoikeiston kanssa.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purrakin totesi viime viikonloppuna, että eurooppalaisen kokoomuspuolueen EPP:n ilmastopolitiikan linja on siirtynyt selvästi lähemmäs perussuomalaisten linjaa – eli ilmastotoimien järjestelmällistä jarruttamista. Kun maltillinen oikeisto ja laitaoikeisto ryhtyvät yhteistyöhön Euroopan parlamentissa, jää kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta jäljille vain savuavat rauniot, Razmyar ennustaa.

Kesäkuun eurovaaleissa äänestetäänkin konkreettisesti ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaisen työn jatkumisesta. Euroopan turvallisuudesta ja taloudesta ei voida puhua ilman, että puhutaan myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Ilmastonmuutos uhkaa myös eurooppalaisia yhteiskuntia.

– Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että ilmastotoimissa ei ole enää varaa pakittaa. Viime vuosi oli mittaushistorian kuumin. Tämän vuoden maaliskuu oli jo kymmenen perättäinen kuukausi, kun kuukausikohtainen keskilämpötilaennätys rikkoutui maailmanlaajuisesti. Viime kesän Kreikan maastopalot olivat suurimmat EU:ssa koskaan havaitut, ja samankaltaista tuhoa on odotettavissa myös tänä kesänä, Razmyar muistuttaa.

Euroopan unionin on oltava suunnannäyttäjä ja vahva toimija myös ilmasto- ja ympäristöpolitiikassaan. EU on riittävän suuri toimija ottaakseen merkittäviä askelia ilmastokriisin ratkaisemisessa, jos tahtoa löytyy.

– Tämä ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Suomessa olemme jo nähneet, kuinka niin kutsuttu maltillinen oikeisto on valmis joustamaan ilmastotoimissa laitaoikeistoa miellyttääkseen. Kesäkuun eurovaaleissa päätetään siitä, annammeko tämän tapahtua Euroopan tasolla. SDP haluaa rakentaa vahvaa Euroopan unionia, joka turvaa myös kunnianhimoisen ilmastopolitiikan jatkumisen ja oikeudenmukaisen vihreän siirtymän. Tiedämme, että Suomen hallitus ei sitä tee, Razmyar päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa