SDP:n Mika Kari: Ukraina tarvitsee pitkäaikaista tukea

1.9.2022

Ukrainalle annettavaan tukeen päätettiin hallituksen budjettineuvotteluissa ehdottaa 30 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa euroa katettaisiin ulkoministeriön hallinnonalan olemassa olevilla määrärahoilla. Ehdotettu lisämääräraha täydentää Suomen Ukrainalle antamaa apua. Määräraha käytettäisiin Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden ja Ukrainan tarpeiden mukaisesti ODA-kelpoiseen toimintaan, jolla tuetaan Ukrainaa välittömästi pitkittyneen Venäjän hyökkäyksen aikana sekä valmistaudutaan välittömän tuen antamiseen sodan päätyttyä sekä jälleenrakennuksen tukemiseen pidemmällä aikavälillä.

– On hyvä, että tuemme Ukrainaa osana länsimaita. Tuella osoitamme, että puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen koemme edelleen Ukrainan asian omaksemme ja tuemme itsenäisen maan puolustautumista hyökkääjää vastaan, toteaa SDP:n kansanedustaja Mika Kari.

Suomi on myöntänyt tukea Ukrainalle vuoden 2022 aikana kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun, materiaalituen ja puolustustarviketuen kautta. Suomi on sitoutunut Ukrainan tukemiseen niin taloudellisen tuen, kuin Ukrainasta pakenevien vastaanottoon Suomessa.

– Ukraina tulee tarvitsemaan myös tulevina vuosina monenlaista tukea. Sodan vaikutukset eivät rajoitu vain tämän eduskunnan ajalle, vaan tukea on annettava pitkäjänteisesti myös tulevina vuosina, jatkaa Kari.

Ukrainan tilanne vaikuttaa koko Euroopan vakauteen. EU:n historialliset päätökset aseavun ja merkittävän taloudellisen tuen myöntämisestä osoittavat, että Ukrainan tukeminen on yhteinen tehtävämme.

– Suomen tulee kantaa vastuutaan tukemalla Ukrainaa sen taistellessa itsenäisyydestään. EU-maiden ja muun Euroopan lisäksi, moni läntinen maa on sitoutunut tukemaan Ukrainan puolustusta ja antamaan humanitaarista apua. Meillä kaikilla on kollektiivinen halu olla tukemassa Ukrainaa, ja Suomi kantaa kortensa kekoon osana suurempaa kansainvälistä yhteisöä, päättää Kari.

Jaa sosiaalisessa mediassa