SDP:n Lyly: Hallitus teki ongelman asiasta, joka ei ole ollut ongelma

9.5.2025

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on antanut mietintönsä suojelutyöstä. Esitykseen oli sotkettu myös hätätyö mukaan, joka ei kuuluisi esityksessä olla mukana laisinkaan. Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lylyn mielestä hallitus loi asiasta ongelman.

-Viime kaudella eduskunta edellytti, että seuraava hallitus teettää selvityksen suojelutyön muutostarpeista ja säätää tarvittaessa uutta lainsäädäntöä. Hallitus ei tehnyt edellytettyä selvitystä, vaan meni suoraan laajaan lainsäädäntöön. Eduskunnan tahtoa ei toteutettu, jyrähtää Lyly.

Hallitus itsekin totesi esityksessään, ettei suojelutyön järjestämisessä ole ollut pääsääntöisesti ongelmia. Silti se päätyi säätämään lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan työntekijöiden laillisia työtaistelutoimia. Työriitalain uusi 8 d § sisältää mittavan listauksen aloista ja asioista, joita pitäisi suojella. Lyly pitää toimia ylimitoitettuina.

– Työriitalain uusi 8 d § on täysin ylimitoitettu, kun ongelmia suojelutyön soveltamisessa ei ole juuri ollut.  Olisin ymmärtänyt, jos työmarkkinajärjestöjen kanssa olisi yhdessä sovittu suojelutyön periaatteista ja niille olisi annettu laissa alakohtainen sopimismahdollisuus asiasta. Tämä menettelytapa ei sovi hallituksen toimiin. Tämäkin laki on tuotu eduskuntaan ilman kunnollista kolmikantaista valmistelua ja vain työnantajien näkemyksiä kuunnellen, toteaa Lyly.

Hätätyö lisättiin pakettiin kyseenalaiseen aikaan

Lausunnoilla olleeseen lakiesitykseen lisättiin takaoven kautta vielä hätätyökirjaus. Se ei ollut mukana lainsäädännön arviointineuvoston arvioimassa esityksessä. Hallitus väittää hätätyökirjauksen olevan tekninen, mikä ei pidä lainkaan paikkansa. Tällöin suojelutyötä voitaisiin takaportin kautta teettää hätätyönä.

-Tämä hätätyön mukaan tuominen esitykseen oli hallitukselta iso virhe, se ei kuulu tähän suojelutyöasiaan millään lailla. Hätätyötä saa teettää vain ennalta-arvaamattomien tilanteiden aikana, jos yhtäkkisesti tarvitaan henkilökuntaa töihin esimerkiksi suuronnettomuuden tai myrskyjen takia. Sitä ei ole tarkoitettu työtaistelutoimien murtamiseen. Tämä lisäys olisi pitänyt ehdottomasti vetää pois tästä esityksestä, ärähtää Lyly.

-Orpo-Purran oikeistohallitus lisää tälläkin esityksellään epäselvää työoikeuden tulkintatilaa, kun säädökset eivät ole linjassa muun työlainsäädännön kanssa. Jokainen voi tämän tarkistaa aiemmista esityksistä asiantuntijalausunnoista mitä tästä ovat oikeusistuimet lausuneet. Hallitus jää kyllä historiaan työnantajien määräysvallan kasvattajana ja työntekijäpuolen kurittajana. Onneksi on päivä vielä huomennakin, jolloin kaiken voi tehdä reilummin, päättää Lyly.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät lakiesitykseen yhteisen hylkäys-vastalauseen valiokuntakäsittelyssä.

Jaa sosiaalisessa mediassa