SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm lisätalousarviosta: Raja-aidan rakentaminen vahvistaa Suomen turvallisuutta

27.10.2022

Hallituksen neljännessä lisätalousarviossa esitetään 6 miljoonan euron rahoitusta raja-aidan suunnitteluun sekä pilotointiin Suomen itärajalle. Raja-aita sai eduskuntapuolueiden yhteisen tuen aiemmin pääministeri Marinin koolle kutsumassa parlamentaarisessa keskustelussa. Malm (sd.) pitää raja-aitahankkeen etenemistä välttämättömänä toimena rajaturvallisuuden kannalta.

Muuttunut ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne vaatii Suomen puolustuksen turvaamista uusin tavoin. Lisätalousarviossa ehdotetaan Rajavartiolaitokselle 6 miljoonaa euroa itärajan rajaesteen suunnitteluun ja pilotointihankkeeseen. Rajavartiolaitos on arvioinut, että Suomen itärajaa tulisi aidata noin 130 – 260 kilometrin matkalta. Pilottihanke katetaan kehyksen turvallisuuspoliittisesta poikkeuslausekkeesta. Malm korostaa radikaalisti muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen vaikutusta Suomen rajapolitiikkaan.

– Hallituksella on valmiutta toimia ripeästikin maamme turvallisuuden takaamiseksi. On tärkeää, että Suomen valtion rajojen turvaaminen on kaikkien puolueiden intresseissä, ja päätös raja-aidasta on tehty parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä eri eduskuntapuolueiden välillä virkamiesarvion pohjalta. Lähtökohtaisesti aidat eivät ole sellainen asia, joista haluaisimme tehdä poliittisia päätöksiä, mutta elämme täysin muuttuneessa sotilaallispoliittisessa tilanteessa. Erityisesti Itä-Suomessa rajaturvallisuus huolestuttaa ihmisiä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että raja-aidan rakentaminen etenee, toteaa Malm.

Hallitus vahvistaa myös Puolustusvoimien määrärahoja, joita ehdotetaan lisättävän 1,5 miljoonalla eurolla Ukrainalle annettavan tuen kustannusten kattamiseksi. Lisäksi Ukrainan tukemiseen kohdennetaan 30 miljoonan euron rahoitus. Tuki osoitetaan joko maksuosuutena kansainväliseen Ukrainan materiaalitukirahastoon tai suorana tukena Ukrainan Suomen suurlähetystön käyttöön kotimaiselta puolustusmateriaaliteollisuudelta tehtäviä hankintoja varten. Myös Ukrainaan annettava tuki katetaan talousarviokehyksen turvallisuuspoliittisesta poikkeuslausekkeesta.

– Julma sota Ukrainassa jatkuu. Putinin sotatoimet sen kun kovenevat, ja Venäjän joukot jatkavat Ukrainan energiainfrastruktuurin pommittamista. Ukrainan mukaan kolmannes maan voimalaitoksista on tuhoutunut Venäjän pommituksissa noin kahden viikon aikana. Ukraina tarvitsee kaiken tukemme voittaakseen sodan, emmekä saa antaa Venäjälle muuta vaihtoehtoa. Suomi jatkaa Ukrainan tukemista kaikin mahdollisin keinoin yhdessä muun Euroopan ja länsimaiden kanssa, ja on valmis tiukentamaan pakotteita, päättää Malm.

Jaa sosiaalisessa mediassa