Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Ruokaviennistä eväitä talouskasvuun

4.9.2025

– Hallitus kiittää kuivasti kotimaista ruoantuotantoa ja -tuottajia suomalaisen ruoan päivän alla ilmoittamalla, että se ei leikkaa ruokaa tuottavasta maataloudesta. Hallitus voisi helpottaa jatkuvassa kannattavuuskriisissä painivia maataloustuottajia panostamalla ruokavientiin tuottajien ja kaupan pattitilanteen seuraamisen sijaan, kommentoivat maa- ja metsätalousvaliokunnan demarit, kansanedustajat Piritta Rantanen, Helena Marttila ja Timo Suhonen.

– Viennin edistämistoimien rahoitus on ollut alamäessä siitä lähtien, kun hallitus lopetti Food from Finland -ohjelman. Ministeriltä on kuultu vain paljon puhetta, mutta oikeat ja vaikuttavat ruokaviennin edistämiseen tähtäävät toimet puuttuvat. Elintarvikeviennin kasvattaminen nostaisi tuotannon volyymia, mikä toisi alkutuottajalle paremman katteen. Tuottajaorganisaatioille voisi antaa vahvemman roolin vienninedistämisessä, jolloin sekä alkutuottajan että tuottajaorganisaatioiden asema vahvistuisi Suomessa kauppaan nähden, Rantanen arvioi.

– Maa- ja metsätalousministeri totesi budjetti-infossa kotimaisen ruoantuotannon turvaamisen olevan hallituksen keskeinen tavoite. Pelkkä nykytilan ylläpito ei kuitenkaan riitä, vaan koko alan kehittämiseen tulisi ottaa paljon rohkeampi ote. Suomessa on huikeaa kasvupotentiaalia esimerkiksi kasviproteiini- ja öljykasvituotannossa sekä kaurassa. Kysyntää löytyisi varmasti myös ulkomailta, etenkin sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja haastaessa ruoantuotantoa yhä useammassa maassa. Viennin mahdollisuudet olisi hyödynnettävä mieluummin etunojassa, Marttila kehottaa.

– Näin suomalaisen ruoan päivänä voisi kehotuksen syödä suomalaista ruokaa sanoa myös muilla kielillä. Voisiko talouskasvun yksi siemen itää suomalaisesta elintarvikeviennistä, suomalaisella ammattimaisella työvoimalla tuotetulla ruoalla? Tästä olisi hyvä ottaa selvää. Perinteiset maataloustuotteemme vakuuttavat laadullaan, turvallisuudellaan ja vastuullisuudellaan, ja korkean teknologiaosaamisen maakuvamme helpottaisi varmasti myös uuselintarvikkeiden markkinointia ulkomailla, pohtii Suhonen.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään tänään 4. syyskuuta.

Jaa sosiaalisessa mediassa