Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Valiokunta suhautti sähköpotkulautojen ikärajakysymyksessä ministerin ohi – lasten liikenneturvallisuutta parannetaan nopein toimin

– Lasten liikenneturvallisuuden näkökulmasta on välttämätöntä, että sähköpotkulaudoille saadaan 15 vuoden ikäraja. Hallituksen esitykseen sellaista ei vielä sisältynyt. Valiokunta teki kuitenkin perusteellista työtä ja otti asiantuntijoiden viestin vakavasti. Muutoksella saadaan toivottavasti estettyä jatkossa lasten jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, toteaa kansanedustaja Pinja Perholehto.
Mikroliikkumista koskevan lakiesityksen käsittely on edennyt vihdoinkin loppusuoralle. Liikenne- ja viestintävaliokunta antoi maaliskuussa annetusta esityksestä tänään lausuntonsa saatuaan ensin lausunnon perustuslakivaliokunnalta.
– Perustuslakivaliokunta totesi, ettei ikärajoja voida säätää kuntakohtaisten toimilupasopimusten perusteella, vaan säädösten on oltava samat koko maassa riippumatta siitä, onko kyseessä omistus- vai vuokralauta. Liikenne- ja viestintäministeriö katsoi parhaaksi esittää tieliikennelakiin pykälämuutoksia, jolla kevyen sähköajoneuvon tai moottorilla varustetun polkupyörän kuljettamiselle säädetään 15 vuoden ikäraja ja jolla myös tällaisen kulkuneuvon luovuttamisesta alle 15-vuotiaan käyttöön voidaan määrätä 60 euron liikennevirhemaksu. Rajoitukset eivät koskisi liikkumisesteisen henkilön apuvälinettä, kertoo kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen.
Ministeriö katsoo 15 vuoden ikärajan parantavan juuri lasten liikenneturvallisuutta. 15 vuotta on myös mopokortin ikäraja ja rikosoikeudellisen vastuun ikäraja.
– Monet sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat asettaneet palvelunsa käytölle 18 vuoden ikärajan, mutta silti suuri määrä alaikäisiä käyttää näitä lautoja. Alaikäiset myös huomattavissa määrin kyyditsevät toisia vastoin liikennesääntöjä. Toisaalta myös onnettomuustilastot tukevat 15 vuoden ikärajaa, sillä esimerkiksi HUSin alueella suurin osa vuosina 2019–2024 sähköpotkulautaonnettomuuksissa vammautuneista oli 12–13-vuotiaita poikia, huomauttaa kansanedustaja Marko Asell.
Sähköpotkulautojen sääntely käynnistyi jo viime kaudella kuntien ja lautoja vuokraavien yritysten välisin sopimuksin lautojen määrän lähdettyä huimaan kasvuun vuonna 2021. Sopimuksin on aiemmin mm. kielletty vuokralautojen käyttö yöaikaan ja rajoitettu ajonopeuksia. Uuden lain myötä kunnat saavat enemmän työkaluja paikallisten tilanteen hallintaan, sillä ne myöntävät vuokrayrityksille mikroliikenneluvat toiminnan harjoittamiseen.
– Merkittävimpiä uusia muutoksia on 0,5:n promilleraja, mutta myös kunnat saavat toimilupia myöntäessään sisällyttää niihin paikallisten tarpeiden mukaisia ehtoja esimerkiksi vuokralautojen käyttöajoista. Toivottavasti kunnat ottavat rohkean roolin tämän lainsäädännön toteuttamisessa, kansanedustaja Seppo Eskelinen toteaa.
Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat johtaneet Suomessa kaikkiaan kuuden henkilön kuolemaan. Neljä heistä menehtyi viime vuonna, yksi tänä vuonna ja menehtyneistä kolme oli alaikäisiä.
– Harmi, että esitys tuli niin myöhään eduskuntaan, ettei se ehtinyt heti kevätkauden alusta voimaan. Tärkeintä on saada asia kuitenkin eteenpäin. Emme voi odottaa tämän sääntelyn kanssa yhtään kauempaa, sillä esimerkiksi jo pelkästään Joensuussa tapahtui vappuna aamuyöllä kolme vakavaa sähköpotkulautaonnettomuutta, joissa menehtyi yksi henkilö, Eskelinen päättää.
Laki astuu voimaan kuukausi eduskunnan hyväksymisen jälkeen ja kunnilla on siirtymäaikaa käyttöönottoon vuoden loppuun.