Kansanedustaja Paula Werning: Pelastusalan koulutus kriisissä – päällikkökoulutuksen jatkuvuus uhattuna

2.5.2025

Kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Paula Werning (sd.) ilmaisee vakavan huolensa Pelastusopiston yt-neuvotteluista ja säästöpaineista, joista Savon Sanomat uutisoi 29.4. Pelastusopisto on jo joutunut vähentämään keskeisiä koulutuksia, kuten vesisukellus- ja alipäällystökoulutuksen. Nyt leikkaukset kohdistuvat opettajakuntaan, mikä uhkaa entisestään opetuksen laatua ja käytännönläheisyyttä.

Erityisen huolissaan Werning on sopimuspalokuntien päällikkökoulutuksen tulevaisuudesta. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton arvion mukaan koulutuksen jatkuvuus on vakavasti uhattuna.
– Sopimuspalokuntien koulutustarve kasvaa jatkuvasti. Johtamiskoulutus on edellytys operatiivisen toiminnan sujuvuudelle ja turvalliselle johtamiselle vaativissa tilanteissa, Werning toteaa.

Päällikkökoulutuksen puute on vakava riski pelastusjärjestelmän toimivuudelle.
– Ilman osaavaa johtoa myös avun saanti voi viivästyä, ja se heikentää kansalaisten turvallisuutta, Werning painottaa.

Werning muistuttaa, että sopimuspalokunnat eivät ole vain paikallisia pelastajia.
– Sopimuspalokunnat ovat olennainen osa palo- ja pelastustoimen kokonaisuutta, Suomen kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta – niiden osaamisen ylläpito on kansallisen turvallisuuden perusta.

Werning ihmettelee, miksi hallitus ei pidä palo- ja pelastustoimea yhtä tärkeänä sisäisen turvallisuuden toimijana kuin poliisia tai rajavartiolaitosta.
– On kohtuutonta, että pelastusala jätetään ilman riittäviä resursseja, vaikka sen rooli kriiseissä ja poikkeusoloissa on keskeinen. Koulutuksen alasajo vaarantaa kansalaisten turvallisuuden.

Werning korostaa, että Pelastusopiston rahoitus on turvattava. Etäkoulutuksen ja alueellisen yhteistyön mahdollisuuksia tulisi hyödyntää, ei ajaa alas elintärkeää koulutusta.
– Hallituksen on kannettava vastuunsa. Turvallisuudesta ei saa säästää, Werning sanoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa