Tuppurainen (SDP): Regeringen Orpo driver Finland i en spiral av nedskärningar

16.4.2024

– De stora inbesparingarna under ramrian visar att grunden för regeringens ekonomiska politik har svikit. Underskottet ökar eftersom skatteinkomsterna minskar. Byggbranschen krisar och arbetslösheten ökar, konstaterar Tytti Tuppurainen, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.

– Regeringen Orpo anpassar Finland till en krympande samhällsekonomi. Vi hamnar i en spiral av orättvisa nedskärningar.

Under ramrian tog regeringen inte tag i metoder som kunde fördelat anpassningsbördan på ett mera rättvist sätt.

– Man har inte gått igenom företagsstöden grundligt och till exempel beskattningen av dividender från onoterade bolag korrigerades inte, även om det skulle generera över 400 miljoner utan några direkta negativa följder för den ekonomiska tillväxten, säger Tuppurainen.

– Varför saknar regeringen fortfarande modet att göra någonting åt de stöd och förmåner som gäller företag och förmögna ägare, trots att man säger att nedskärningarna nu berör alla? Däremot beslutade regeringen Orpo att återigen rikta nedskärningar som drabbar sjuka, personer med funktionsnedsättning, barn, äldre, integrationen av invandrare, studerande och tredje sektorns finansiering, säger Tuppurainen.

– Regeringens åtgärder ökar ojämlikheten. Den skattehöjning som drabbar pensionärer med pension på mindre än två tusen euro är orimlig i en situation där pensionärernas utkomst och tjänster som de behöver redan har utsatts för många åtstramningar.

Regeringens sätt att höja mervärdesbeskattningen berättar om regeringens allmänna linje. Låginkomsttagare bär fortfarande den största bördan relativt sett.

– Detta är en historiskt stor höjning. Vår allmänna moms kommer efter Ungern vara den näst högsta i Europa. Regeringens beslut att höja momsen utan att kompensera låginkomsttagare är en mycket orättvis åtgärd, konstaterar Tuppurainen.

Finland behöver framför allt ekonomisk tillväxt, som utgår från en stabil arbetsmarknad. Det är bra att regeringen söker förutsättningar för tillväxt, men det behövs en genuin arbetsmarknadsöverenskommelse i helheten. Den motsättning på arbetsmarknaden som Orpos högerregering har orsakat har allvarligt undergrävt förtroendet, och regeringens omfattande ensidiga reformer till förmån för arbetsgivarna hotar redan nu att försämra framtidsutsikterna. Räkningen för detta kommer bli dyr.

– Regeringen tar Finland i fel riktning. Det finns ett bättre alternativ till en ond spiral. SDP erbjuder ett bättra alternativ, säger Tuppurainen.

Dela på sociala medier