SDP:s ordförande Antti Lindtman presenterar ett tillväxtprogram på åtta punkter för ramförhandlingarna

15.4.2024

Regeringen sammanträder i dag till nya regeringsförhandlingar under ramrian. Orpos högerregering har försummat de verkliga tillväxtåtgärderna och därför väntar nu ytterligare nya nedskärningar och en spiral av nedskärningar. Lindtman ger regeringen en lista över sätt att skapa nya arbetstillfällen på riktigt och ny tillväxt.

Genom att vifta med saxar och enbart fokusera på nedskärningar sätter vi inte Finland på fötter. Det är dags för regeringen att nu använda sin tid till att skapa nya förutsättningar för nya arbetstillfällen på riktigt istället för att stoltsera med nya nedskärningar

Jag föreslår ett tillväxtprogram i åtta punkter:

1) Regeringen ska återställa freden och förtroendet på arbetsmarknaden. En stabil arbetsmarknad stöder tillväxten. Ett förhandlingsklimat där man litar på varandra minskar riskerna för nya svårigheter då nya kollektivavtal ska förhandlas fram. Det skulle med största sannolikhet främja konkurrenskraften och långsiktig ekonomisk stabilitet. I en genuin nordisk arbetsmarknadsmodell är flexibilitet och trygghet i balans.

2) Arbetskraftsinvandringen ska tryggas. Vi behöver verkligen mera kunnigt folk.  En årlig nettoinvandringen på 40 000 personer skulle stärka de offentliga finanserna med ca 1%/BNP, sammanlagt ca 3 miljarder euro. Regeringen måste kasta 3 månaders och ut ur landet-lagen i sopkorgen och satsa på att locka hit och integrera flera. Ett bra sätt vore att ingå bilaterala avtal med ursprungsländerna.

3) Under de kommande åren behövs alla i arbetslivet. 65 000 partiellt arbetsföra som står utanför arbetsmarknaden vill få arbete. Deras väg till arbetsmarknaden måste stärkas i enlighet med den Sveriges modell.

4) Arbetskraft med kompetens och kunnande är centrala faktorer för tillväxt. Vuxenutbildningsstödet får inte skrotas. Med rätt till betald studieledighet kan arbetstagarnas utbildningsmöjligheter tryggas. Utbildningsnivån bör höjas och nybörjarplatser riktas till personer som ännu inte har en examen på motsvarande nivå.

5) Satsningarna på forsknings- och utvecklingsverksamhet är en stöttepelare för tillväxt och produktivitetsutveckling. Den parlamentariska FoUI-överenskommelsen skapar en stabil grund, tilläggssatsningarna måste göras enligt överenskommelse. Dessutom kan särskilt små och medelstora företags FoUI-verksamhet påskyndas genom att avsevärt öka möjligheterna för avdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet

6) Ett genuint arbetsmarknadssamarbete möjliggör en tillväxtfrämjande och balanserad pensionsreform. Äldre arbetstagare är en stor outnyttjad potential och därför bör man på alla sätt stödja förutsättningarna att fortsätta jobba vidare. Som en omedelbar åtgärd ska förhandlingar föras om arbetstagarnas rätt att fortsätta sitt anställningsförhållande till 70 års ålder.

7) Regeringen har reagerat alltför långsamt och otillräckligt på krisen inom byggsektorn. Det finns ett akut behov av ett återhämtningspaket för byggbranschen för att bostadsbristen inte ska bli ett hinder för framtida tillväxt. Överlåtelseskattefriheten för köpare av första bostad ska återställas och för dem tas i bruk en tidsbunden rätt att dra av räntor på bostadslån. Projekten kan påbörjas till exempel genom att höja rätten att bevilja medel för byggande av bostäder för grupper med särskilda behov, genom att ett tidsbundet stödinstrument för reparationsbyggande införs för bostadssammanslutningar och genom att hushållsavdraget kan utsträckas också till bostadsaktiebolag för renoveringar till exempel genom ett tidsbundet försök.

8) Finland behöver snabbt en stor skattereform som stöder tillväxt och sysselsättning för att vi ska lyckas i konkurrensen om gröna investeringar. Liknande reformer har redan setts ute i världen, bland annat i USA kring deras IRA.

Dela på sociala medier