SDP:s Johan Kvarnström: Det är viktigt att vattenförsörjningen förblir i offentlig ägo – som följande måste vi ta itu med reparationsskulden

– Vattenförsörjningen är en del av vår kritiska infrastruktur, och nu stärker vi dess ställning i offentlig ägo när privatisering förbjuds i lag. Det här är ett glädjande besked. Samtidigt måste kommunerna hitta en hållbar lösning för att ta itu med den skenande reparationsskulden i vattenledningsnäten, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).
Reparationsskulden inom Finlands vattenförsörjning växer kraftigt, trots att man årligen investerar cirka 400 miljoner euro. Enligt den senaste uppskattningen från jord- och skogsbruksministeriet borde investeringarna nästan fördubblas under de kommande åren. Enligt lagen om vattentjänster ska alla kostnader täckas via kundavgifter.
– Ett vattenverk med svag ekonomi kan lägga press på hela kommunens ekonomi. Regeringens nedskärningar gentemot kommunerna gör det knappast lättare att till exempel lånefinansiera reparationer. Att täcka hela kostnaden enbart genom höjda vattenavgifter kan vara utmanande då allt flera hushåll redan har tajt ekonomi. Av beslutsfattarna i kommunerna behövs nu också måttliga resultatredovisningar så att intäkterna från vattenavgifterna i större grad går till att beta av reparationsskulden, resonerar Kvarnström.
I Finland finns det drygt 1 100 vattenverk som omfattas av lagen om vattentjänster. Största delen av dem är små lokala andelslag och betjänar ungefär tre procent av befolkningen. Merparten av finländarna hör till kommunala vattenverk.
– Att minska reparationsskulden kan vara utmanande också för privata aktörer. Genom att kommunerna i lagförslaget får förköpsrätt kan man förhindra att kritisk infrastruktur överförs till aktörer man inte vill ha in. Några snabba lösningar finns inte – både den offentliga och den privata vattenförsörjningen behöver långsiktiga beslut och god planering, konstaterar Kvarnström.
Revideringen av lagen om vattentjänster påbörjades under Marins regering, arbetet påskyndades genom det medborgarinitiativ ”Vattnet är vårt” som riksdagen enhälligt godkände. Regeringen Orpo skickade ett lagutkast på remiss redan i fjol somras, men efter skarp kritik tvingades man täppa till en lucka i lagutkastet som skulle ha tillåtit kommuner att sälja sitt vattenägande.
Enligt det lagförslag som nu behandlas i riksdagen läggs det till en paragraf som uttryckligen förbjuder kommunerna att sälja verksamhet som berör vattenförsörjning. Ett vattentjänstverk som ägs eller kontrolleras av kommunen ska inte heller få sälja sin egendom som berör vattentjänster. I fortsättningen ska vattentjänstverk grundas antingen som kommunalt ägda eller fungera som andelslag ägda av kunderna.
– Det är bra att regeringen har rättat till sitt tidigare förslag, i enlighet med vad SDP har krävt. Det korrigerade lagförslaget garanterar att vattenförsörjningen förblir i kommunernas ägo och under deras kontroll. SDP anser att det är avgörande att vår vattenförsörjning inte privatiseras till ett vinstdrivande verktyg, avslutar Kvarnström.