Kimmo Kiljunen

kansanedustaja, VTT
Ikä: 72
Kunta: Vantaa
Vaalipiiri: Uusimaa
133

Olen 6. kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Eduskunnassa johdan ulkoasiainvaliokuntaa ja Euroopan neuvoston Suomen valtuuskuntaa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden tohtori. Kotimaisten kielten lisäksi puhun sujuvaa englantia ja venäjää. Olen myös kirjoittanut useita tietokirjoja, erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, EU:sta ja suomalaisesta eläkejärjestelmästä. Olen naimisissa, minulla on neljä aikuista lasta ja kuusi lapsenlasta.

Haluan tuoda EU:hun laajaa kansainvälistä osaamistani. Toimin tuloksellisesti, minulla on laajat verkostot ja kykyä ymmärtää poliittisten ja taloudellisten kysymysten lisäksi EU:n päätösten sosiaalisia vaikutuksia. Turvallisen Suomen ja Euroopan lisäksi erityisesti eläkkeensaajat ja heidän osallisuusmahdollisuutensa digitaalisessa yhteiskunnassa ovat asioita, joita haluan edistää. Minulle paras yhteiskunnan mittari on se, miten se pitää huolta heikoimmistaan - tämä pätee niin Suomeen kuin EU:hun.

Minulle tärkeää

Eurooppa ja Suomi ovat hälyttävästi oikeistolaistumassa

Meidän on vahvistettava sosialidemokraattien asemaa yhteisvastuullisen eurooppalaisuuden tulevaisuuden rakentamisessa. Oikeistolaistumiseen on vastattava irtisanoutumalla vastakkainasettelua lietsovasta keskustelukulttuurista, vahvistamalla demokraattisia instituutioita ja ennen muuta edistämällä tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Pidän erittäin tärkeänä yhteiskunnallista osallistumista ja äänioikeutta, sitä kannattaa käyttää.

EU:lla on tärkeä tehtävä kansainvälisen turvallisuuden ja vakauden ylläpitäjänä

EU-maat tekevät tärkeää yhteistyötä kriisien hallinnassa, rauhanturvaamisessa ja konfliktialueiden jälleenrakentamisessa. Turvallisuuden ja vakauden ylläpitämistä on tehtävä myös yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden, YK:n ja muiden alueellisten järjestöjen kuten Naton kanssa. Humanitaarinen apu ja kehitysapu ovat tärkeitä vakauden luomisessa, diplomatia ja neuvottelutie konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisemisessa.

EU on olemassa siksi, että on monia isoja ongelmia kuten ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat sekä terveys- ja turvallisuusuhat, jotka eivät kunnioita kansallisia rajoja

Mikään EU-maa ei voi yksin vastata näihin haasteisiin, vaan se on tehtävä yhdessä koordinoiduilla toimilla ja lainsäädännöllä, jotka sitovat jäsenmaita toimimaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.