Raija Korhonen-Pusa
Olen tehnyt työuraani sosiaali- ja terveysjärjestöissä. Sitä kautta myös yhteiskunnan palvelujärjestelmä on tullut tutuksi. Ammatiltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja ja TLT tanssi-liiketerapeutti. Eri-ikäisten ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi ja siitä huolenpitäminen on minulle merkityksellinen asia. Köyhyysaste omassa maakunnassa on korkea. Tiedän sen myös jokapäiväisen työni kautta. Pienituloiset perheet yrittävät selviytyä sairauksien, työttömyyden ja rahahuolien paineissa. Hoitoon pääsy mielenterveyspalveluihin on usein monen mutkan takana. Arvostan toimintaa mikä on oikeudenmukaista ja johtaa ihmisten osallisuuden tunteeseen. Se että voi vaikuttaa itseä koskeviin asioihin. Tai jos ei itse jaksa niin vierellä kulkija jaksaa. Voimat voivat olla monesta syystä vähissä.
Voimissaan olemiseen sekä voimaantumiseen liittyen taidelähtöiset menetelmät sekä taideperustainen toiminta ja kulttuurihyvinvointi ovat minulle keskeisiä asioita sekä työssä että kotona.
Important to me
Hoitoon pääsy - vaikuttava palvelujärjestelmä puhaltaa yhteen hiileen
Hoidon saatavuus on turvattava eri-ikäisille eri sairauksissa ja sairastamisen eri vaiheissa. Se ei voi olla kiinni varallisuudesta tai asuinpaikasta. Terveyskeskukseen on päästävä kiireettömissäkin hoidoissa aikaisemmin kuin kolme kuukautta. Lasten ja nuorten alle (23 vuotiaat) hoito pitää pystyä järjestämään kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta. Yhteisövaikuttavuus on tapa jolla hyvinvointialueet, kunnat, järjestöt, seurakunnat voivat kehittää paikallisia ratkaisuja yhteistyössä.
Perusopetuksen ryhmäkoot ja koulujen työrauha
Ryhmien koot on oltava korkeintaan 20 oppilasta. Mobiililaitteiden kiellolla halutaan parantaa työrauhaa kouluissa perusopetuslain muutoksella. Varhainen puuttuminen kouluissakin on ensisijaista. Lapset puheeksi -menetelmän ( LP) käyttö tulisi olla hyvänä käytäntönä myös kouluissa. Lapset puheeksi työskentelyssä lapsi, nuori ja perhe ovat keskiössä ja määrittelevät oman arkensa vahvuudet ja muutostarpeet. Tarvitaan sektoreiden rajat ylittävää ennaltaehkäisevää ja kokonaisvaltaista tukea ajoissa
Palvelujärjestelmän myöhästyminen ilmenee runsaana raskaiden palveluiden käyttönä
Lapset puheeksi-menetelmän (LP) käyttö tulisi olla käytäntönä aina raskausajasta 18-vuotiaisiin nuoriin asti. Lapset puheeksi-menetelmän tavoitteena on tukea lapsia, nuoria ja perheitä heidän jokapäiväisessä elämässään kotona, koulussa, neuvolassa, päiväkodissa ja vapaa-ajan ympäristöissä. Palvelujärjestelmän on tuettava perheitä ajoissa, matalalla kynnyksellä, yhdessä ja riittävän pitkään. Tuki ei voi olla siiloutunutta, pistemäistä, myöhässä ja loppua kesken.