Tytti Tuppurainen

kansanedustaja, ministeri
Ikä: 47
Kunta: Oulu
Vaalipiiri: Oulu
37

Olen Tuirassa kasvanut uusperheen äiti ja filosofian maisteri Oulun yliopistosta.
Työ, tasa-arvo sekä ihmisten hyvinvointi ja toimeentulo ovat minulle tärkeitä asioita. Kotini on Oulussa, Pohjois-Suomessa, ja alueen asioiden hoito on minulla selkäytimessä. Muuttuneessa maailmassa uusi pohjoinen talousmaantiede kääntää katseet pohjoiseen. Tarvitaan osaamista, yhteistyötä ja oikeita arvoja. Haluan olla rakentamassa entistä parempaa Suomea meille kaikille, jossa kaikki pidetään mukana.

Minulle tärkeää

Ihmisten toimeentulo on turvattava

Jokaisella ihmisellä on oltava riittävä toimeentulo ihmisarvoiseen elämään. Pieni- ja keskituloisten verotusta on kevennettävä. Meidän on tuettava suomalaisia vaikeina aikoina, esimerkiksi nyt Venäjän painostaessa Eurooppaa energianhinnoilla.
Hyvinvointivaltion ytimessä olevat palvelut ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten perustoimeentulo on turvattava. Varhaiskasvatusmaksujen alentamisella tuetaan lapsiperheitä, myös perheille suunnattavia tukipalveluja on kehitettävä.

Hyvinvointi on yhteinen asia

Ihmisten terveys ja hyvinvointi ovat tärkeimpiä asioita politiikassa. Sote-palveluiden rahoitus on turvattava. Uusien hyvinvointialueiden on palveltava ennen kaikkea ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.

Tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen suurin syy ovat mielenterveysongelmat. Mielenterveyspalveluiden pariin on päästävä seitsemän päivän hoitotakuun mukaisesti. Liikunta- ja kulttuuripalvelut lisäävät ihmisten hyvinvointia.

Uusi pohjoinen talousmaantiede

Uudessa ajassa tarvitaan uutta pohjoista. Uusi pohjoinen talousmaantiede on vastaus niin huoltovarmuuden kysymyksiin kuin vihreän siirtymän vaatimuksiin. On panostettava pohjoisen liikenneyhteyksiin sekä osaamiseen ja koulutukseen.
Oulu-Ylivieska kaksoisraide on toteuttava. Toimivat liikenneyhteydet houkuttelevat myös yrityksiä investointeineen. Pohjoisen korkeakoulujen rahoitus on turvattava ja oppimisen tukea on vahvistettava jokaisella oppiasteella, varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.